1.22.2006

Per fi, ja hi ha ESTATUT!!!!

Totes les negociacions solen costar i aquesta no anava a ser menys. De tota manera, m'alegre que la negociació acabe bé (falta alguna coseta amb ERC). Hui, vesprada de diumenge, voldria fer-me ressò de la definició del mot "NACIÓ" perquè tot el món en parla però igual no saben el que diu el diccionari. El Diccionario de la Real Academia Española de la Lengua (sí, de la Real Academia, heu llegit bé) defineix NACIÓN de la manera següent: "Nación es un conjunto de personas que generalmente hablan el mismo idioma, que son de un mismo origen y tienen una tradición común". Ja està, això és una NACIÓ. Què us pensàveu que deia el Diccionario? Ara, sempre pot vindre algun general (d'aqueixos que vosaltres sabeu) i canviar-ne la definició o dir que no és constitucional i tot el que esteu pensant.
Segons aquesta definició, algú em pot dir on està l'impediment per què Catalunya no siga nació? I el que ja no està tan clar és que Espanya puga entrar en aquesta qualificació. Per què? Molt senzill.
1r A Espanya, el conjunt d'espanyols no parlem el mateix idioma, sinó quatres idiomes diferents: el castellà, l'euskera i el gallec i el nostre (català-valencià-balear), en cada un dels respectius territoris espanyols;
i 2n No tots els espanyols són persones del mateix origen, ja que els que habiten la part oest de la península Ibèrica són d'origen celta (del nord-est d'Europa); mentre que els de Catalunya, País Valencià i Illes Balears som descendents dels ibers (de l'est mediterrani).
I, finalment, no hi ha una tradició comuna: les tradicions i manifestacions populars, artístiques o culturals que tenim a Catalunya, País Valencià i Illes Balears són diferents de les de la resta de l'estat Espanyol (almenys, en el nostre idioma).
Espanya és, com diu Alexandre Puig Colomer, un Estat-potència plurinacional, acceptat de forma unànime, de gran prestigi entre els més importants d'Europa.
Res més, de moment.

1 comentari:

DE TOT UN POQUET ha dit...

Home, carlos, no saps llegir? Llig el que diu el Diccionari i ja està. No cal que ho diga ni Zapatero, ni Carod, ni Piqué, ni jo, ni tu, HO DIU LA REAL ACADEMIA ESPAÑOLA DE LA LENGUA. Què fem, doncs? Els desautoritzem o, millor, abans d'anar el tancs a Barcelona que facen una passejadeta per la Gran Via madrilenya i, clar, tots els membres de l'Academia, de l'ensurt es moren. I, aleshores, Rajoy (que sap molt de llengües, per què serà?) nomena acadèmics els seus amics FJLOSANTOS NO VAN AL INFIERNO, PEDRO J., PIO MOA, etc. i problema resolt... com va dir l'innombrable amb l'assumpte de la immigració, ho recordes? "Teníamos un problema y lo hemos resuelto".