3.15.2014

DE CATALUNYA RELIGIÓ. CAT (CE)

Vives i Taltavull, els bisbes catalans escollits per a la Permanent de la Conferència Episcopal

(Jordi Llisterri-CR) Les eleccions a la Conferència Episcopal Espanyola tenen una segona part que no és menys significativa que la primera on s’escull el president. Dimecres i dijous els bisbes han estat elegint els presidents de les 14 comissions episcopals. En les votacions, l’arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, i el bisbe auxiliar de Barcelona Sebastià Taltavull, són els dos catalans escollits. L’elecció dels presidents de les comissions episcopals són un bon termòmetre per captar en quins perfils de bisbes dipositen la confiança els membres de l’episcopat.
Taltavull repeteix com a president de la Comissió de Pastoral. Va ser escollit fa tres anys; una elecció lògica tenint en compte que abans de ser bisbe Taltavull havia estat el secretari d’aquesta comissió. Però també va ser significativa tenint en compte que normalment els escollits són arquebisbes o bisbes amb més trajectòria episcopal. I va ser escollit l'any següent de ser nomenat bisbe auxiliar. Ara li han renovat la confiança.
D’altra banda, la novetat d’aquesta assemblea es l’elecció de Vives com a president de la Comissió de Seminaris i Universitats. Ja havia estat president entre el 2005 i el 2008, durant el primer mandat de Blázquez. Però el 2008, com Blázquez, no va ser reelegit per un segon mandat i durant dos triennis el president d’aquesta comissió ha estat el bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz. Ara Vives torna a presidir la comissió de Seminaris.
En els canvis de presidència de les comissions, el cardenal Lluís Martínez Sistach no ha renovat com a president de la Comissió de Litúrgia; i el bisbe de Lleida Joan Piris ha acabat el segon mandat com a president de la Comissió de Mitjans de Comunicació. En els dos casos coincideix que Sistach ha complert la seva edat de jubilació canònica i que Piris hi arribarà aquest setembre.
Tot i que no forma part de la Permanent, el bisbe de Sant Feliu de Llobregat,Agustí Cortès, ha estat reelegit per un segon mandat president de subcomissió d'Universitats. També el bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha estat escollit membre del Consell de Economia, on fins ara hi havia l'arquebisbe Vives.
La Comissió Permanent
Les comissions episcopals s’encarreguen de diversos àmbits temàtics, però el que també és important és que els 14 presidents formen part de la Comissió Permanent de la CEE. Aquest organisme es reuneix tres vegades l’any i és màxim òrgan de decisió entre assemblees, que només es reuneix dues vegades l’any. Per exemple, la Comissió Permanent és la que s’acostuma a pronunciarse sobre fets d’actualitat, mentre que l’Assemblea aprova documents de caire més doctrinal.
La permanent està formada pels set membres del Comité Executiu que es varenovar dimecres amb Ricardo Blázquez com president i Carlos OsoroJuan José AsejoJuan del Río i Julián Barrio, junt amb el secretari general, José María Gil Tamayo, i, per raó del seu càrrec, l’arquebisbe de Madrid; per ara, el cardenal Antonio Maria Rouco. A aquests se sumen els 14 presidents de les comissions.
Finalment, la Comissió Permament es completa amb els arquebisbes de les provincies eclesiàstiques que no hi tenen cap representant. En el cas de Catalunya, les dues províncies eclesiàstiques ja estan representades amb Vives per la Tarraconense i Taltavull per la província de Barcelona. Així, els dos arquebisbes metropolitans catalans, el de Tarragona i Barcelona, no formaran part de la Comissió Permanent. En aquest cas, però, Martínez Sistach si que estarà a la Permanent com a cardenal, segons marquen els estututs.
En el trienni que ara s’acaba hi havia quatre catalans a la Comissió Permament –Sistach, Saiz, Piris i Taltavull- i ara passaran a ser tres –Vives, Taltavull i Sistach-. En aquest organisme format per almenys 21 bisbes, les decisions es prenen per majoria de dos terços. Finalment, com en l'anterior mandat, no hi ha cap bisbe de Catalunya en el Comitè Executiu.