3.13.2014

PLAÇA HONDURES: UNA FALLA RESPONSABLE, de Carme Miquel (Levante-EMV, 11/03/2014)

Fa exactament una setmana, en aquest mateix diari José Sierra publicava una           notícia ben important: “La falla de la Plaça Hondures  compensarà les seues          emissions de CO2 plantant 1.846 xops”. Ens  trobem doncs, davant d’una     iniciativa innovadora sorgida d’una falla responsable i per la qual hauria de         ser premiada. Però ara com ara no existeixen premis per a les falles que         mostren un major respecte pel          mediambient. I hi haurien d’existir aquests        premis ja que ens trobem  en un  moment on les accions per la      sostenibilitat        ambiental, per l’eliminació de          contaminacions diverses i per la lluita    contra el canvi climàtic, haurien de constituir una prioritat política i social.

     Les falles no són innòques per al mediambient. I això cal dir-ho ben clar. I      assumir-ho. Les falles estan confeccionades en un 60% amb productes   sintètics com les fibres de polièster i el poliespan, a més de pintures,     plàstics       i altres materials, que tots junts no haurien de superar-hi el 10%. Amb això la         cremà a més de generar un desagradable fum negre produeix toxicitat.      
    
     D’altra banda, segons estudis realitzats per la Universitat Politècnica, també els materials pirotècnics utilitzen elements tòxics com el plom o l’antimoni .    Sense oblidar la contaminació acústica i lumínica resultat dels excessos    en la festa.
        
         L’estudi de la falla de la plaça Hondures promogut per Leguaprop, tal com    informava aquest diari,  examina dia a dia les activitats d’aquesta falla. A     més també inclou dades obtingudes en el taller de l’artista que la fa per comprovar la composicio i el pes dels materials utilitzats, a més d’una      visita a una pirotècnia per tal d’avaluar les        emissions de gasos d’efecte hivernacle d’una “mascletà”. El resultat és que per falles, cada any          s’emeten     a l’atmosfera 2,3183 tones equivalentes de CO2,        gas que està generant el       ja       avançat canvi climàtic. Per tot això, la falla       esmentada            plantarà 1.864 xops,          un arbre capaç d’ absorbir 1,251 kg/CO2 en un any. Si bé, els promotors       del treball adverteixen que no sols es tracta de plantar arbres sinó que el     que cal és disminuir les emissions per anar cap a        una    societat més neta de      carboni.
         En aquest sentit, és evident que cal una regulació de tots els aspectes ací         esmentats, que cal una conscienciació entre el sector faller i la ciutadania en   general sobre la necessitat d’un canvi de mentalitat referit al necessari        respece al mediambient que en definitiva és el respecte a la nostra terra        valenciana i a la Terra de tots els humans. I com no, el respecte a nosaltres i   als nostres descendents, els quals tenen dret a trobar-se amb un món    habitable.