4.25.2014

Mor Tito Vilanova (EL PUNT-AVUI, 25/04/2014)

L'exentrenador del Barça Tito Vilanova ha mort aquest divendres a la tarda a Barcelona com a conseqüència de les complicacions derivades del càncer a la glàndula paròtide que patia des de feia uns tres anys. L'extècnic blaugrana (Bellcaire d'Empordà, 17 de setembre de 1968) va ser operat aquest dijous al vespre per complicacions gàstriques a la clínica Quirón de Barcelona. L'havien ingressat divendres passat i la cirurgia ja estava programada.
El club ha confirmat a un quart de set de la tarda en un comunicat la defunció del tècnic després d'hores d'intensos rumors a les xarxes sobre la seva mort. En la nota també expressa “el més sentit condol a la seva família, amb qui comparteix aquests moments de dolor juntament amb els socis, aficionats del FC Barcelona i tot el món del futbol i l'esport”.
A més, el Barça ha anunciat que en les pròximes hores obrirà un espai de condolences a la tribuna principal del Camp Nou Nou, oberta a tothom que vulgui mostrar el seu record i afecte cap a la seva figura. També anunciarà aviat el lloc i l'hora de la cerimònia religiosa que se celebrarà els propers dies.
Finalment, demana respecte a la desig exprés de la família de viure “en la més estricta intimitat els moments posteriores al decés”.
Dos anys i mig de lluita contra la malaltia
La malaltia de Vilanova, casat i amb dos fills, li va ser diagnosticada el 22 de novembre del 2011 quan era el número dos de Pep Guardiola com a tècnic blaugrana. Aquell dia Vilanova va ser sotmès a una operació d'urgència en detectar-li un tumor a la glàndula paròtide. El 7 de desembre següent, Vilanova es va reincorporar a la seva tasca d'ajudant de Guardiola
Pocs mesos després, el 27 d'abril del 2012, Pep Guardiola va anunciar que deixava el càrrec a final de la temporada i aquell mateix dia, el Barça va fer públic que apostava per Tito Vilanova com a nou entrenador. El 15 de juny del 2012 va firmar per dos anys amb el club, assegurant estar preparat per substituir el seu gran amic Pep Guardiola.
El càncer, però, va fer que Vilanova hagués de deixar les regnes del primer equip durant uns mesos, ja que va recaure de la malaltia i va haver de traslladar-se durant dos mesos (del 21 de gener fins al 26 de març del 2013). El 26 d'abril de l'any passat, tot just ara fa un any, Vilanova va confirmar en roda de premsa que es veia amb “forces” per continuar a la banqueta del Barça la temporada següent, la 2013-2014.
De fet, Vilanova va començar a entrenar amb el primer equip i a dissenyar la nova temporada el juliol de l'any passat. Va fer la sevaprimera roda de premsa el 16 de juliol, on Pep Guardiola va ser un dels protagonistes. Però tres dies després, el 19 de juliol del 2013, va presentar la dimissió com a tècnic del Barça en recaure de la malaltia. Andoni Zubizarreta i Sandro Rosell sortien en roda de premsa aquell divendres a la tarda per anunciar la decisió del tècnic del Barça. “He de donar una notícia que mai hauria volgut donar”, va assegurar Rosell abans de donar la malaurada informació.
L'endemà de deixar el càrrec, el dissabte 20 de juliol, Vilanova va fer pública una carta de comiat als socis i aficionats en què donava les gràcies a tothom. A partir d'aquí i després de demanar poder viure en intimitat la seva lluita contra el càncer, Vilanova va continuar el tractament. En comptades ocasions se l'ha pogut veure en públic, en un concert l'estiu passat a Cap Roig i en els últims mesos en llotges privades al Camp Nou, des d'on veia els partits del Barça, un dels quals contra el Getafe l'11 de gener passat.
El 26 d'octubre passat, en el primer clàssicde la temporada, el Barça va dedicar un mosaic a Tito Vilanova, un homenatge a l'exentrenador del primer equip després d'haver deixat de forma sobtada el seu càrrec per culpa del càncer.
Les vivències sobre el càncer, a ‘La Marató de TV3'
Vilanova va explicar la seva experiència i la lluita contra la malaltia en una entrevista enregistrada que Ariadna Oltra li va fer per al programa La Marató de TV3 del desembre 2012, dedicada al càncer. La mala sort va fer que la cadena emetés el programa pocs dies abans de recaure de nou de la malaltia.
Del Barça, a l'Elx i el Celta de Vigo
Com a futbolista, Vilanova es va formar a les categories infantils del Barça, des del 1984 fins al 1990. Va ser en aquest període on va conèixer i es va fer amic de Pep Guardiola.
La seva carrera com a jugador professional va començar a la Unió Esportiva Figueres, va continuar al Real Club Celta de Vigo (tres temporades a Primera Divisió), al Club Deportivo Badajoz, al Reial Mallorca, a la Unió Esportiva Lleida i a l'Elx Club de Futbol. Es va retirar a la Unió Deportiva Atlètica Gramenet.
Va ser llavors quan va començar la seva trajectòria com a entrenador al Palaufrugell i com a director tècnic al Figueres i a Terrassa. En la temporada 2007-2008 es va incorporar com a segon entrenador de Pep Guardiola al Barça B. Acompanyant en Pep, la temporada següent és quan va saltar al primer equip fins a final de la temporada 2011-2012, que és quan va passar a ser el tècnic del Barça, en substitució de Guardiola.