8.15.2014

La pau sigui amb tu, Cañizares, Oriol Domingo (CATALUNYA RELIGIÓ)

1. La pau sigui amb tu, cardenal Antonio Cañizares, prefecte de la Congregació per el Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments. Millor el tuteig. Es més cristià. Diu Jesús: “No us deixeu dir mestres perquè un de sol és el vostre mestre i tots vosaltres sou germans” (Mateo 23, 8).

2. Aquest cardenal espanyol ha escrit una llarga circular sobre el significat ritual de la pau a la missa. Pot estar-se d’acord en que aquest ritu ha de ser sobri i n’hi ha prou amb un signe de pau amb les persones que estan més a prop. Només cal suggerir que es faci així, sense imposicions ni més normatives. La proliferació de normes es angoixant, i no donen la pau ni en la consciencia personal ni en la comunitat.

3. El papa Francesc ho té molt clar. “Sant Tomàs d’Aquino destacava que els preceptes donats per Crist i els apòstols al poble de Déu són poquíssims. Citant sant Agustí, advertia que els preceptes afegits per l’Església posteriorment han d’exigir-se amb moderació per a no fer més feixuga la vida als fidels i convertir la nostra religió en un esclavatge quan la misericòrdia de Déu volgué que fos lliure” (“Evangelii gaudium” de Francesc).

4. La llibertat cristiana de les persones i dels pobles, a l’Església i al món, és el que dóna la pau.

5. Poden posar-se diversos exemples pacificadors. Suprimir els vestits litúrgics faraònics i els llenguatges estranys facilitaria el sentit de les celebracions i donaria més pau espiritual. Hi hauria més pau si, ¿oi cardenal Cañizares?, no s’aprofités la trona dels temples ni les tribunes (Dicasteris, Conferència Episcopal Espanyola, La Razón) per confondre cristianisme i catolicisme amb unitat d’Espanya. Aquesta confusió es sacrílega perquè manipula el Déu de Jesús al servei d’uns interessos conjunturals i discutibles. També hi hauria més pau eclesial i cívica si el nomenament de bisbes no fos segrestat pel poder polític i per quatre cardenals servils amb aquest poder. En tot cas, la pau sigui amb tu, Cañizares, i amb tothom, vosaltres i nosaltres.